Tijdens de opening van het nieuwe kantoor van Spacevalue op 25 april en nog enkele maanden daarna is de expositie ‘Architecten in Publieke Dienst’  te zien. Dit is een fotografisch onderzoek van Frans Parthesius voor de OMA/AMO tentoonstelling Public Works.

De tentoonstelling van OMA/AMO was onderdeel van de 13e Architectuur Biënnale 2012 en is dit voorjaar ook te zien geweest in de St. Agnes in Berlijn.

Reinier de Graaf - partner in OMA/AMO en samen met Laura Baird samensteller van de expositie - noemt de jaren ’60 en ’70 “de hoogtijdagen van de openbare architectuur en een kortstondige, fragiele periode van naïef optimisme”.  

Public Works stelt de vraag of idealisme geen noodzakelijk ingrediënt is van de hedendaagse architectuur en richt zich daarbij op architecten die in die tijd uit idealistische overwegingen werkten vanuit een anonieme positie bij de overheid. Door OMA/AMO is archiefonderzoek gedaan naar 15 gebouwen die gerealiseerd zijn door bureaucraten in verschillende Europese steden. Gebaseerd op dit onderzoek is door Frans Parthesius de huidige situatie gefotografeerd. Een selectie uit deze foto's en een aantal onderdelen van de tentoonstelling zijn te zien tot 1 juli 2013 in het nieuwe kantoor van Spacevalue in Breda.

'Public Works' in St. Agnes, Berlijn.